Харківський патрульний постане перед судом за обвинуваченням у шахрайстві на 1,2 млн гривень

Правоохоронці скерували до суду обвинувальний акт щодо співробітника Управління патрульної поліції в Харківській області, який обвинувачується в одержанні неправомірної вигоди та шахрайстві на 1,2 млн гривень.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві.

Слідством встановлено, що у липні 2019 року патрульний зупинив автомобіль, водій якого мав ознаки алкогольного сп’яніння, що підтвердили дані алкотестеру “Драгер”. Поліцейський повідомив, що правоохоронці заарештують автомобіль та запропонував “вирішити питання” за 5 тис. гривень. Через деякий час на місце події прибула мати водія, і патрульний запропонував їй сплати 200 доларів за те, щоб не вилучати автомобіль її сина.

“Незважаючи на це, поліцейський склав протокол про адмінправопорушення за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння та виніс постанову про накладення стягнення”, – йдеться у повідомленні.

Увечері цього ж дня правоохоронець приїхав додому до матері водія та повідомив про те, що за 400 доларів він домовиться із колегами і протокол про адміністративне правопорушення відносно її сина не направлятимуть до суду. А ще за 300 доларів він пообіцяв “допомогти” у тому, щоб її сина не позбавили права керування автомобілем.

За кілька днів візит правоохоронця до жінки повторився. Але цього разу поліцейський запропонував спільний бізнес та повідомив, що взяв у оренду автозаправку на території одного з районів та порадив вкласти гроші в її розвиток. Потерпіла погодилась займатися “віртуальним бізнесом”, через це правоохоронець шахрайськими методами заволодів її коштами на загальну суму 1,2 млн гривень. “Через надання грошей правоохоронцю, потерпілій довелося продавати ювелірні прикраси, брати позики у банках та позичати гроші у знайомих”, – повідомляє ДБР.

Таким чином правоохоронець обвинувачується у вчиненні кількох кримінальних правопорушень:

  • одержанні службовою особою неправомірної вигоди для себе за невчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду дій, з використанням наданого їй службового становища, поєднаного з вимаганням неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу);
  • шахрайстві, заволодінні чужим майном, шляхом обману, зловживанні довірою та схилянні до закінченого замаху на давання неправомірної вигоди (ч. 1 ст. 190, ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 27, ч. 1 ст. 369 Кримінального кодексу);
  • шахрайстві, заволодінні чужим майном шляхом обману, зловживанні довірою, вчиненому повторно та схилянні до закінченого замаху на давання неправомірної вигоди, вчиненому повторно (ч. 2 ст. 190, ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 369 Кримінального кодексу);
  • шахрайстві, заволодінні чужим майном шляхом обману, зловживанні довірою, вчиненому в особливо великих розмірах (ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу).

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювали слідчі теруправління ДБР, процесуальне керівництво – прокуратура Харківської області, оперативний супровід – Харківське управління ДВБ Національної поліції України.

У разі доведення вини, обвинуваченому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 12 років з конфіскацією майна.